MALAYSIA

Malaysia Flag

INFO

  • Forma de guvernamant: Monarhie Constitutionala
  • Pozitie geografica: Situata in SE Asiei – teritoriul este format din Peninsula Malaeziana in vest si Insula Borneo in est, aceasta fiind impartita cu Brunei si Indonesia
  • Capitala: Kuala Lumpur (1,7 milioane in 2016)
  • Orase mari: Seberang Perai, Kajang, Klang, Subang Jaya, George Town, Ipoh
  • Populatie: 32,7 milioane (2019)
  • Limbi oficiale: Malaeziana, Engleza
  • Grupuri etnice: 69% Malaezieni, 23% Chinezi, 7% Indieni, 1% alte nationalitati
  • Religie: 61% Islamism, 20% Budism, 9% Crestinism, 6% Hinduism, 4% alte religii
  • Moneda: Ringgit (MYR)
  • Ora: + 6 ore fata de Romania
  • Viza: Cetatenii Romani NU au nevoie de viza de intrare (de verificat inainte de planificarea calatoriei)

BINE DE STIUT

  • Este fosta colonie britanica, asadar se circula pe partea stanga.

  • Modul de guvernare este similar celui din UK, seful statului fiind Regele, dar puterea executiva si legislativa este a Primului ministru si a Parlamentului.

  • Are un sistem unic de alegeri: la fiecare 5 ani, este ales un rege din randul celor 9 familii regale existente in Malaysia. Regele trebuie sa fie malaezian musulman.

  • Pana in 1965, Singapore a apartinut de Malaysia.

  • Borneo este a treia insula ca si marime de pe planeta, dupa Groenlanda si Noua Guinee.

  • Cea mai mare incapere intr-o pestera din lume se afla in parcul national Gunung Mulu (Borneo) si are o suprafata de 250.000 m patrati.

  • Taman Negara National Park, este una dintre cele mai vechi paduri tropicale de pe Pamant (130 milioane de ani), depasind-o chiar pe cea din Amazon. Are peste 10.000 de specii de plante, 1000 specii de fluturi, 140 specii animale, 350 specii de pasari, 100 de tipuri de serpi si peste 150.000 de specii de insecte.

  • Sunt 4 locuri Unesco World Heritage, 2 naturale si 2 culturale: Parcul National Gunung Mulu, Parcul Kinabalu, Centrul istoric al oraselor Melaka si George Town.

  • Este una dintre tarile cele mai dezvoltate din sud-estul Asiei.

  • Este al treilea producator de cauciuc natural din lume.

  • Numarul de kilometrii de autostrada (65.900 km) din Malaysia este mai mare decat circumferinta Pamantului (40.075km)

  • Cladirile Petronas Towers din Kuala Lumpur sunt cele mai inalte turnuri gemene din lume.

  • Din numerotarea etajelor in anumite cladiri lipseste numarul 4. Etajul este numerotat cu 3A, pentru ca sunetul numarului 4 este similar cu sunetul cuvantului “moarte” in chineza.

  • Are una dintre cele mai stricte legi legate de droguri. Pedeapsa cu moartea se aplica celor care vand droguri. Posesia de droguri este de asemenea o infractiune serioasa si duce la deportare, inchisoare sau plata unor amenzi uriase.

  • Biciuirea este o pedeapsa comuna in legea din Malaysia. Numarul maximum de biciuiri este 24. Femeile si baietii sub 10 ani sunt exclusi.

  • Este considerat nepoliticos sa arati cu degetul aratator catre persoane sau lucruri. In schimb, se foloseste degetul mare sau aratatorul indoit.

  • Bautura nationala este “Teh Tarik”, ceaiul care in cursul prepararii este aruncat de la mai bine de 1 m dintr-o ceasca in alta.

  • Jimmy Choo, cunoscutul designer de pantofi s-a nascut in Penang.

  • Malezienii au in medie cel mai mare numar de prieteni pe Facebook (233). 🙂

TOP ATRACTII & ACTIVITATI MALAYSIA

KUALA LUMPUR

1. PETRONAS TWIN TOWERS
5/5
2 MENARA TOWER KL
5/5
3 BATU CAVES KL
4/5
4. CHINA TOWN KL
3.5/5
5. PETALING STREET
3.5/5
6. JALAN ALOOR
4/5
7. LITTLE INDIA
4/5
8. MASJID NEGARA
4/5
9. OLD CENTRAL STATION
4/5
10. SULTAN ABDUL SAMAD
4/5
11. MASJID JAMEK
4/5
12. BUKIT BITANG
4/5

PENANG

1. GEORGE TOWN HISTORIC CITY
4/5
2. PENANG HILL
4/5
3. KEK LOK SI TEMPLE
4/5
4. THE GRAVITYZ
5/5
5 NATIONAL PARK PULAU PINANG
4/5
6. BATU FERRINGHI
3/5
7. KHOO KONGSI
4/5
8. CHINESE JETTIES
4/5
9. LOVE LANE
4/5

LANGKAWI

1. LANGKAWI SKY BRIDGE
4.5/5
2. SEVEN WELLS WATERFALL
4/5
3. ORIENTAL VILLAGE
3/5

TRANSPORT

Malaysia nu duce lipsa de mijloace de transport, ca e tren, bus, metrou, barca, taxi, ricsa (ca si inlocuitor de taxi) sau bicicleta.

In Kuala Lumpur aveti urmatoarele optiuni:

  • KLIA Ekspres – tren care face legatura intre centru (gara KL Sentral) si aeroporturi. Are aer conditionat si Wi-Fi. O calatorie costa 55 Rm, iar dus-intors 100 Rm.
  • Komuter – este mai mult pentru localnici si merge in suburbiile KL (ajunge si la Batu Caves).
  • Light Rail Transit (LRT) – 2 linii care deservesc orasele din jurul KL.
  • Mass Rapid Transit (MRT) – linie automata total, fara mecanic, care conecteaza KL cu imprejurimile. Are 31 de statii si se intinde pe 51 km. O calatorie costa incepand cu 1.2 Rm.
  • Monorail – linie care merge numai in KL si are 11 statii si 9 km lungime – biletul (de fapt este o moneda de plastic) costa 1,2 Rm si se poate lua de la automatele de bilete.
  • Autobuzele – nu sunt de recomandat, pentru ca intarzie des, avand in vedere traficul aglomerat din KL.
  • Go KL City Bus – linie gratuita de autobuze, care ajunge la obiectivele turistice importante (autobuze roz).
  • Taxi / Grab – insistati sa porneasca aparatul. Mai bine folositi Grab, echivalentul Uber.

Kuala Lumpur este cunoscut pentru blocajele din trafic la orele de varf, asa ca este mai bine sa folositi trenul/metroul sau mersul pe jos.

Pentru o singura calatorie, aveti posibilitatea sa luati bilete din statii, de la vanzatori sau de la automatele de bilete. Aveti grija la orele de varf, pentru ca se fac cozi si stai ceva timp sa iei bilet.

O varianta mult mai buna este, in cazul in care va folositi de mijloacele locale de transport mai des, sa luati cardul My Rapid Touch ‘n Go (costa 20 Rm) si are inclus un credit de 10 Rm pe el. Puteti ulterior sa-l alimentati cu ce suma vreti si poate fi folosit la Monorail, LRT, MRT si autobuze. Daca folositi acest card, calatoriile sunt mai ieftine.

Iar varianta cea mai buna, in cazul in care v-ati propus sa stati in KL numai cateva zile, este KL Travel Pass care include 2 zile calatorii nelimitate pe LRT, MRT, Monorail (nu si autobuze) si KLIA Ekzpres, dus sau dus-intors (75 Rm / 120 Rm).

GASTRONOMIE

Malaysia este o tara a diversitatii, iar mancarea reflecta acest lucru. Ingredientele chinezesti, indiene si locale sunt trioul adoptat de felurile de mancare si totodata de tehnicile de gatit.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti despre malaezieni, este ca sunt pasionati de mancare.

Printre felurile traditionale recomandate de localnici se afla:

– Nasi lemak – probabil mancarea nationala, este de fapt un orez aromat, gatit in lapte de cocos, servit impachetat in frunza de banana. Se mananca insotit de un sos de chili. In general, se consuma la micul dejun.

– Ikan bakar – “ikan” inseamna “peste” iar “bakar” inseamna “prajit”, deci peste prajit pe frunza de banana, marinat inainte in pasta de chili. Se serveste cu orez.

– Nasi kandar – fel de mancare indian. Ti se aduce un bol de orez peste care se pune la alegere curry de pui, peste, oua sau curry de miel.

– Roti canai – un alt fel de mancare influentat de gastronomia indiana. Este un gen de paine plata, un pic dulce, prajita in ulei si servita impreuna cu diferite tipuri de curry. Si acest fel, se mananca si la micul dejun.

– Curry laksa – taietei intr-un bol plin de sos gros de curry cu cocos.

Char kuay teow – taietei de orez, pusi la tigaie la foc mare, impreuna cu creveti, sos de soia, untura de porc, chives, muguri de fasole si cateodata ou.

Hokkien mee – taietei prajiti in untura de porc si sos de soia.

Rendang – nu este un curry, sa ne intelegem. 🙂 Diferenta este modul de preparare, adica se lasa carnea (vaca, pui sau miel) sa fiarba la foc mic intr-un sos plin de arome si cocos, pana ce apa din sos se evapora.

Satay – frigarui de porc, vita sau pui, servite cu diferite sosuri.

Murtabak – este un gen de placinta originara din India. Este umpluta cu carne tocata de pui sau oaie si ceapa, oua, usturoi si servita cu sos de curry.

Este bine de stiut ca, in general, nu se da “bacsis” la restaurant pentru ca este deja adaugat in nota de plata.

Iar ca bauturi, cele mai consumate sunt Kopi (cafea) sau Teh (ceai), de obicei servite cu lapte condensat.

Mai pot fi servite:

Teh tarik – considerata bautura nationala, este un ceai negru cu lapte condensat. Ceaiul se cultiva local si are un gust amarui. Pana sa fie baut, ceaiul se tot transfera de la mare distanta intre doua cesti, transformandu-se intr-o spuma.

Teh ais – ceai cu gheata si lapte.

Kopi tongkat ali ginseng – este un mix de cafea, cu ginseng si o radacina locala afrodisiaca.

Sirap Bandung – sirop cu gust de trandafiri, amestecat cu lapte condensat. Se poate adauga si apa minerala.

Tuak – vin fermentat de orez cu zahar sau miere.

Nuca de cocos

Varsta minima de la care poti sa bei alcool este de 21 ani (a fost recent modificata de la 18 ani). Oricum, ei fiind preponderent musulmani, nu au voie sa bea alcool.

SHOPPING

Kuala Lumpur este un oras care iubeste shoppingul, iar acest lucru se vede prin numarul mare de mall-uri, piete, strazi intregi cu standuri si mini magazine.

1. Petaling Street – Strada de cumparaturi in China Town. Gasesti tot ce vrei: flori artificiale, genti, haine, electronice si multe altele la preturi mici dar si calitatea este pe masura. Nu uita sa negociezi… Este fun. Sunt multe restaurante si standuri care vand mancare, asa ca nu iti face griji cu foamea.

2. Central Market – Un complex cu magazine care vand obiecte de arta din India si China dar si imbracaminte si accesorii. Este o locatie buna cand este cald afara si vrei sa te racoresti pentru ca are aer conditionat. 🙂

3. Kasturi Walk – Este strada unde poti cumpara suveniruri, obiecte facute manual, genti sau accesorii chiar langa Central Market.

4. Suria KLCC – Shopping Mall in turnurile Petronas. Mall-ul are mai toate brandurile de lux cunoscute, dar si magazine cu preturi decente.

5. Pavilion Kuala Lumpur – Perfect pentru “shopaholics” de branduri. Este situat in Bukit Bintang, centrul KL. Considerat ca un Mecca pentru cumparaturi, este unul dintre cele mai vizitate mall-uri din Malaysia. Intins pe 7 etaje, gasesti braduri internationale dar si locale. Poti merge si la spa sau sa mananci la numeroasele restaurante.

6. Berjaya Times Square – Cea mai mare cladire din KL, a zecea cladire locuibila din lume (ca si suprafata) si unul dintre cele mai mari shopping mall-uri worlwide, este situat intr-o cladire cu 48 de etaje care mai include un hotel de 5 stele, un parc tematic, birouri, restaurante si cinematografe. Are 1000 de magazine, 65 de restaurante, deci cred ca aveti optiuni destule. 🙂

7. Sungei Wang Plaza – Are peste 500 de magazine care vand de la imbracaminte, incaltaminte pana la mancare.

8. Low Yat Plaza Shopping Mall – Mall specializat numai pe electronice si IT pe 12 etaje. Gasesti o multime de gadget-uri, aparate electronice, computere, telefoane, etc.

9. Chow Kit Market – Este cea mai mare piata din KL. Este impartita in 2 zone: in prima se afla neoficial Red Light District (aduce un pic cu cel din Amsterdam), iar in cealalta parte gasesti legume proaspete, fructe, peste, carne, fructe de mare si condimente dar si haine la preturi decente.

Si un sfat de final: NEGOCIATI TOTUL, mai putin in malluri unde preturile sunt fixe.